Att leda en hund som drar

Att leda en hund som drar.

Idag ska mitt inlägg handlar om "Att leda en hund som drar".
Jag delar med mig av hur jag gör med min hund och hur det funkar för mig.
Men rådfråga din tränare för att hitta en metod som passar dig.
OBS! Alla bilderna i detta inlägg är tagna från Google och är inte mina.

Han är bara en ung hund och behöver träning

Som många vet så har jag en Alaska Huksy valp på 10 månader. Han har kommit in i stadiet där han drar. Han har även en sele från dragråttan men detta dragandet han gör när vi är ute utan selen är inte samma drag.

Då drar han o kopplet för att komma dit han vill. Det är något som skadar han men även mig som förare.

Jag köpte för några månader en nosgrimma till han. Vilket idag jag har jobbat med att ha en övergång till halsbandet. Detta kan man gör på olika sätt men jag har hittat ett sätt som funkar för oss.

Jobba med nosgrimma. Hur och varför?

Jag har tidigare jobbat med nosgrimma på mina andra hundar. När dom har varit mellan 6 månader till 18 månader. Då dom har dragit för att komma fram till tex trädet och "läsa tidningen" för att se vem som har kissat där.

När jag vänjer in min hund vid en nosgrimma så använder jag godis eller deras hundmat. Men en AH så kör jag olika då det är lätt att tråka ut han vid en och samma godis. Jag gör INGEN hastiga drag eller stopp. Då detta göra att hunden hastigt vrider på huvudet och det ska sträcka nackmusklerna och i värsta fall skada musklerna.

Jag kallar på han och försöker få han att kolla tillbaka. Nosgrimman hjälper mig att sätta stopp. Så när han drar så sätter nosgrimman stopp då hans huvud vänds på den sidan kopplet är på. Detta gör att huvudet inte kommer framåt.

Varför har jag en nosgrimma?
Detta är för att han drar och för att kunna använda det som ett redskap att kunna nå fram till han även om det luktar jätte gott. Så jag har den för att minska dragandet som jag nu börjar jobba bort.

Hur gör jag övergången?

Alla använder nosgrimman olika.

Den första bilden är hur jag har det nu.
Andra bilden är hur jag har haft det tidigare.
Tredje bilden så jobbar jag inte. Då jag inte finner att det funkar för mig.

Idag jobbade jag med att ha kopplet till halsbandet som ledande och änden till nosgrimman som följare.
Alltså när han drog hade jag bromsen i halsbandet. När vi hade gått halva rundan så kopplade jag av nosgrimman för att då börja träna i bara halsband.
Så här gjorde jag:
* När han kollade på mig fick han beröm med "Brrra"
* När han kom till mig fick han klick, godis och beröm.

Så klar ville han komma till mig ist för att bara kolla på mig. Detta tränade jag 5-10 minuter och jag hela tiden utgick från att röra på oss och att han slutta lukta.
För varje gång började jag säger tex "kom" eller "hit" när han inte ville lyssna så drog jag snabbt och lätt till i kopplet så han reagerade och visslade på samma gång. Direkt fatta han och kom.

Jag kopplade på sen nosgrimman som hela tiden var på men inte kopplad till kopplet. Den påkopplad och promenaden fortsatte.
Han tyckte det var super roligt för varje gång som han gick "fint" fick han beröm och godis.

Att leda en hund som drar

Promenaden var skön den som tidigare har varit en drag kamp även med nosgrimman på. Men nu är det dags att börja med övergången och denna fasen är den som tar längst tid och behöver mest tålamod haha.

Under våra promenader så drar jag inte med han. Jag har inget hundrastgård för lek eller att vara lös. Utan under våra promenader så har vi träning och ett mål. Vilket är en lugn och skön promenad. Träningen skrev ungefär i halva promenaden och håller på 5-10 minuter för att det inte ska vara för långt och det är då det ska vara roligt. Han får "läsa tidningen" och jag kanske gömmer godis eller så.

Hitta en tränings metod som du är trygg med och som funkar med din hund. Metoden ska INTE vara stressande eller negativ. Den ska vara lugn och positiv.
Tänk på att när du rådfrågar en tränare så ta någon som du känner dig trygg med. Har du som jag haft några hundar under åren och känner du trygg i din kunskap så ta fram en metod som funkar för dig och din hund.

Denna metoden känner jag mig trygg med och jag har använt den tidigare på mina andra hundar. Så kunskap och erfarenhet har jag.

Besök gärna oss på Instagram och Facebook

Gillar