Att leva med funktionshinder

Alla har vi något som förstör vår vardag. Det kan vara en funktionshinder som vi inte ens har sökt hjälp för eller ens tänk på innan.

Jag lider av något AvPD mer känd som Fobisk Personlighetssyndrom.
Det betyder att jag är rädd för väldigt mycket och även för totalt ologiska saker. Med detta så har jag GAD och ospecificerad personlighetssyndrom. Alltså att man kan fylla kriterier för många olika personlighetssyndrom.

Man kan ha fobisk personlighetssyndrom och verkligen lida av det då det styr ens vardag. Men man kan dölja det så att när man har människor eller tex barnen i närheten så märks det inte.
Men det slår mig på insidan istället.

Ett funktionshinder identifierar inte mig som person och hur jag är som mamma.
Det förklara mina svagheter och vad jag är mindre bra på. Men det säger inget om hur stark jag är eller hur grym jag är som person.

Jag har fått höra otroligt hemska och tråkiga saker när jag tidigare har öppnat upp mig om mitt funktionshinder. Något som faktiskt många i min närhet blir väldigt chockad över.
En del funktionshinder ser man redan som barn men då har ingen vuxen haft kunskapen att observera det. Nu ser man hur kunskapen brister i dom olika årtiondena som man har sett.

Jag har blivit dömd för mina funktionshinder. Jag har blivit dömd för hur min föräldrar roll kan påverkas av mitt funktionshinder.

Men min föräldrar roll gör bara mig starkare att jag verkligen vill "över vinna" min fobi och att jag vill kunna leva det normala. Men vad är normalt idag?

En bekant sa en fin sak en gång. "Ett funktionshinder kommer aldrig kunna säga hur du blir som förälder. Ditt funktionshinder kan aldrig identifiera dig som person. Men det kan förklara för dig varför du har svårare för vissa saker."

Och så är det. Idag på mitt prov sa jag till min lärare.

"Jag som USK får ALDRIG ifråga sätta min brukare/patients intigriter eller som individ. Men jag kan ifråga sätta den handling. Jag som USK ska hjälpa min vårdtagare att hitta ett sätt som funkar för den utan att den ska behöva ifråga sätta sig själv som individ."

Detta gäller även mot mig. Döm inte mig som individ för att jag har en funktionshinder. Du får gärna döma min handling EFTER du har sett mig i arbete. Men innan dess så får du inte göra det.


Gillar