Bakom varje leende gömmer sig en sanning

Många lär sig att man ska le även om man inte mår bra.
Det är något som även barnen lär sig. Många gånger säger man till barnen "bete dig, folk tittar på dig" eller något liknande.

Men vi glömmer bort att vi själva blev lära att just göra samma. Att inte visa känslor och bara le mot världen.

Bakom varje leende gömmer sig en sanning. Den sanningen är känslor. Det kan vara allt från att verkligen är glad eller du kanske är arg men maskar det.

Men då har jag en fråga till er alla.
Hur känner du idag som vuxen att du blivit lärd så?
Tycker du att det är rätt att lära barn så?

Jag har jo själv barn och kan säga att jag hatar det sättet "Folk tittar på dig".

Ja jag kan titta lite snabbt om jag har ett barn skrika eller så. Men sen går jag vidare eller vad jag nu gör. Men om jag ser att det inte är något allvarligt eller föräldern har ett negativt kroppsspråk så fortsätter jag inte att kolla.

Mina barn ska ha ALL RÄTT i att få visa sina känslor oavsett om vi är hemma eller ute.
Det ska inte vara något negativt över det.

Fast många vuxna anser att barn ska vara som perfekt dockor och bara vara lugna, tysta och le.
Är det verkligen så vi ska lära våra barn att vara?

Är det rätt av samhället att berätta att det är fel att visa känslor?
Eller ska jag som förälder låta mina barn få vara mänsklig och vara ett barn där dem uttrycker sina känslor på ett tryggt och bra sätt?

Jag tänker så här.
Om mina barn inte får gör utlopp av sina känslor på ett bra, respektfullt sätt där dem är trygga och inte utsätter någon för fara. Så ska dem får göra det.

Kolla så många idag som har aggresivations problem. Någon som oftast leder till fysiskt utåt aggerande där det blir slag sparkar med mera. Då blir det misshandel och den kan även bli värre om det går helt fel.

Det är något som MÅNGA drar till ADHD och inte till att personen i fråga kanske inte har fått lära sig att göra utlopp för sina känslor på ett bra och tryggs sätt.

Mina barn göra allt det som barn göra.

Skriker, gråter, skattar, hoppar och lekar. Ja, ni vet allt det där.
När de är arg eller ledsna så säger dem det till oss OM de kan sätta ordet på känslan.
Men märker vi att energin ändras och de inte kan verbalt säga vad som händer. Då låter vi vem av döttrarna det är. Låter henne vara och de andra dottern får vara tex i stora rummet med maken.

För då kan en av tjejerna få uttrycka sina känslor som dem inte kan verbalt säga vad det är. Sen när hon har lugnat sig så kan vi tillsammans prata om det och se om det var att man blev arg på en leksak eller ledsen. Ja, hur de kändes sig där och då för att sen hitta ett ord för det.

Sen kan de där "känslo duscharna" vara korta eller en del är längre. Men de är aldrig ensamma när de har de där "duscharna" och vi pratar alltid efter.

Jag har valt att göra så för att just bygga upp deras ens gräns och att kunna ha en säker och trygg "explosion" där hon vet om vi alltid är där till hans och kan ge stöd.

Oavsett om det är 5 åringen eller 7 åringen. Det kvittar. Samma när de stora är här. Man får ha sina "utbrott" men man får inte vara ensam. Då menar jag att man inte får stänga in sig på rummet eller hindra en vuxen att gå in där under "utbrottet". Då vi går in där för att kolla säkerheten för våra barn och visa att vi finns för tryggheten.

Så att lära ut att Bakom varje leende gömmer sig en sanning. Det är bra om man först har fått lära sig hantera de känslor som kommer över en där och då.

Har man problem med ilska där man inte kan känna sig säker att man inte kommer skada någon annan. Sök hjälp. Du kan alltid söka hjälp och jag hoppas att du får den hjälpen som du behöver.
Gör det innan det går rent åt skogen och det blir fel.
Bakom varje leende gömmer sig en sanning

Gillar