Förstärkning positivt eller negativt?

Förstärkning positivt eller negativt?

Förstärkning positivt eller negativt?
Är det något som vi jobbar med varje dag? Jag vill påstå detta men det är något som vi kanske inte reflekterar över så mycket. Men vad är det och vad har det på funktion?

I psykologin så läste vi om förra veckan och idag med ämnet kognitiv psykologi så såg men en tydlig koppling.

Positiv Förstärkning

Om man tänker djur tex hundträning så är ganska lätt att förklara.
Positiv förstärkning är när din hund sitter ner när du ber den. Det positiva är då en godisbit, klappning, verbal belöning som tex "Brrrra" eller "Rrrrrrätt"

Men en negativ förstärkning i detta fallet är om du trycker ner din hunds rumpa mot golvet eller du skriker på hunden. Då det har en negativ utkomst. Det blir ett obehag alltså det är negativt.

Men människor är det inte lika lätt.
Om du ändrar ditt beteende tex hur skriver eller hur du stavar. Men om ingen gör dig positiv förstärkning tex din lärare säger till dig bra jobbat. Då kommer du inte se det positiva i det och då blir det en negativ förstärkning som i sin tur leder till att man ger upp. Detta kan i sin tur leda till nedstämdhet och depression.

Negativ förstärkning

Om du har en hund som inte vill gå i koppel. Allt där framme är roligare och mer intressant. Hunden drar dit, du börjar hålla emot och kallar tillbaka din hund om och om igen. Spiralen blir inte bra och den blir negativ.

Men hade du vänt på det. Att du tex låter hunden kissa och bajas innan du börjar träna. Då kan du lättare "fiska" upp din hund och ge positiv förstärkning när den gör rätt.
Tänk på att ryckandet i kopplet är en negativ förstärkning då detta kommer skapa obehaglig och din hund kommer inte förknippa kopplet till en positiv sak. För den har en negativ utgång.

Hur jobba jag med min hund?

Jag är ärligt och säger att jag tror inte på klicker. Jag har en klicker och använder den när jag vill träna in något speciellt. Men jag personlig jobbar mer med händerna och kropp signaler.

Många vet vem Cesar Millan är. Han har både positiv och negativ förstärkning. Tex kopplet högt upp är positivt när hunden förstår syftet med kopplet. Vilket den gör snabbt för det är en negativ upplevelse när man drar och kopplet är där. Men om jag går med kopplet där och min hund går lugn bredvid mig så är det positivt och jag berömmer det med tex att säga "brrrra"
Men om han drar så göra det ont och det blir på negativt. Där har du ett sätt som hunden själv kan välja hur den vill göra.


Idag ser jag många hundar som har stora halsband eller selar alternativt halsband som sitter långt ner. Tänk på att vi längre ner på halsen du kommer jo närmare bröstkotan du kommer där strupen går in bakom bröstkorgen. Jo mer kommer din hund dra. Detta är för att en sele eller ett halsband som sitter där trycker på punkter som gör att hunden vill dra. Samt att dom får tryck på strupen och det är farligt. Så faran sitter inte i nacken som så många predikar om.

Utan det är farligt när du har en sele eller ett halsband som ligger fel på din hunds hals. Nu vet jag om att många kommer inte dela detta med mig. Men vi alla har olika sätt att se på sakerna och vi har olika tränings metoder med.

Jag har en slädhund som enligt folkmun ska vara tok på att dra. Han blir så stressad när vi springer och han är i sele. Men att gå så han får jobba med kroppen med att "dra" oj vad han älskar det. Men springa far. E nej då slänger han ner röven i marken och rör sig INTE fören jag kopplar om till halsbandet.

Förstärkning positivt eller negativt?

Det är något som man även ska tänka på när man jobbat med människor. Även om du känner att en vuxen människa inte behöver det. Så är det otroligt viktigt och kan hjälpa en person.

Gillar