FUNKTIONSHINDER OCH HUR DET KAN PÅVERKA ENS VARDAG

Att förlora någon som man inte kan påverka. Varken när eller varför. men man vet om att det kommer hända och man kan inte förhindra det.

Det är något som händer i vår vardag allt för ofta speciellt nu med Covid-19.

Men att förlora någon behöver inte vara i ett avsked som tex döden. Utan det kan vara så mycket mer. Det kan vara att man förlorar någon tex en sjukdom.

Tex Alzheimers sjukdom kan vara så grovt att du förlorar någon som du står nära en gång i tiden även rent av har älskat.

Men det kan även vara en funktion som du behöver ta avsked till. Så som om du har varit med om en olycka och kanske blivit förlamad eller förlorat benet.

Men kan behöva säga hejdå till mycket men detta påverkar oss olika för varje gång vi måste ta ett avsked av något eller något.

Det går fort om man har en funktionshinder som kan ändras från dag till dag. Då det påverkas av miljöerna runt om dig. Ofrivillig isolering är det ingen som kommer klara utan att blir mentalt påverkad. Men tänk dig när du ena dagen kan gå ut och njuta av att du kan gå i skogen med tex din hund. Du kan komma ut och känna den friska luften smeka din kind och fylla sin luft med nytt syre.

Men nästa dag när du vaknar kan du knappt lämna ditt hem och är oerhört tacksam att du har tex din man som kan gå ut med er hund för du kan inte. Du kämpar med tanken att gå ner och hämta posten som väntar i brevlådan. Du kämpar med att gå ut med sopporna eller att gå ut för att leka med dina barn. Men något i din säger nej och du känner hur orken försvinner desto mer du försöker.

När du har en diagnos som är ett funktionshinder som tar över din vardag. Då förlorar du något. Även om det är för bara den dagen eller den veckan. Men där och då kan du inte bestämma varken vad du ska göra eller hur du blir påverkad.

Liver med fobisk personlighetssyndrom och ospecificerad personlighetssyndrom är inget som man kan bara stänga av med en lampknapp. För en del funkar tex KBT medan för andra så kan inte ens det hjälpa. Jo längre en psykisk diagnos går oupptäckt eller obehandlad desto svårare är det att kunna hitta ett sätt att hantera den.

Många tror att allt går att bota men i själv verket kan man inte ens bota en förkylning utan man får rida ut stormen och vänta tills förkylningen släpper. Under tiden kan man ta olika läkemedlen för att lindra besvären som uppstår. Men idag lindrar vi inte besvären utan idag strävar man efter att ta bort besvären för att inte ha dom. Då samhället inte accepterar att man är sjuk även om det är 1 veckan med förkylning eller en dag med en dålig dag för någon som har psykisk ohälsa. Alla måste passa i samma låda. Samma ramar inom samhällets regelverk. Den som är svag kan inte samhället ha inom sina ramar och vi blir förkastade som en trasig jacka som ingen orkar laga.

Gillar