Vaknade i panik

God morgon underbart fina läsare.

Inatt vaknade jag upp i PANIK. Min schäfer mix tik dog framför ögonen på mig Fast inte på de sättet som för 4 år sen. Då avlivade jag henne då hennes höfter hade sett med sig.

Men till drömmen. Utan i en lägenhet med en annan hund. En hund av rasen American Bully.

När jag vaknar rinner tårarna och jag får hämta andan.
Sitter i sängen och börjar förstår att de är en dröm.

Men samtidigt så börjar jag tänkte på allt underbara Bully´s hundarna jag har träffat och snabbt inser jag att dom har fått somna in pga att dom har bitit en annan hund :O

Detta är jätte synd då dom var så otroligt lugna och harmoniska hundar. Lekte med andra hundar och med barn. Men ändå hände de.

Varför och vems fel?

Ja vem fel är de då?
Varför händer de?

En del hade kanske sagt \" De är så dom hundraserna är\" någon annan hade sagt att dom är tränade till det.

Men man får aldrig glömma bort att de är en individ. En individ som drivs av egen vilja och är en tamt djur med vilda instinkter.

Jag hörde en hundinstruktör från USA på YouTube igår. Han snackade olika hundinstruktörer från olika länder. Bland annat Sverige.

Alla hade minst en hund som var något av Bully, Amstaff, Pitbull eller Rottweiler. Alla såg samma \"drag\" och kärlek till att ha kamp lekar och att ha viljan att döda ett annat djur.

Hundinstruktör här i Sverige hade en av varje ras som står här ovan och sen 2 schäfrar och 1 Labrador Retriver. Han såg tydligt att Schäfern som var tränad inom IGP/IPO. Där har du spår, lydnad och skyddsarbete. Så typ Polisens hundar.

Hans schäfer har inte alls den naturliga drivet till kamp eller ens att vilja ha ett sånt beteende i flocken. Men när han gör samma sak med Rottweliern som säger han att rottweilern har de i sig att vilja kampa om leksaker med mera. Inte bara som valp utan i vuxen ålder med. Medans Labradoren och Schäfern har de i valpålder och de har inte samma intresse av de i vuxen ålder.

Sen kollade han Amstaffen, Bully och Pitbullen. Dom hade verkligen i sig. Men de som skilde dom åt var att Amstaffen slutade kampa när den gick över 2 års ålder. Då blev den \"vuxen\" och fick ett mer moget beteende. Pitbullen kampade fram tills den var 2 år och sen var de bara under lek. Lek både med ägarna och hundkompisar.

Men när de kom till Bullyn så sa han att hans bully har inte slutat kampa fast han är över 2 år. Han har ett moget beteende annars men har inte lämnat de.

Han hade gått lydnads kurser och en massa andra kurser med sin bully. Han hade verkligen lagt ner tiden på han. Men han fick aldrig han att sluta kampa. En dag kom hans barn in och sa att hunden dödade kaninen. Han for ut då står bullyn och slänger med kaninen.

Han sa de \"Det var ett sånt djuriskt beteende att han direkt såg att hunden gjorde det och han älskade de. De var en instinkt.\"

Oavsett hur bra lydnad han hade på sin hund så där och då kunde han inte nå fram till hunden och ta kontrollen.

2 veckor efter de så attackerade samma hund en liten långhårig hund och en stor hund. Instruktören åkte och avlivade sin hund samma dag efter en rad undersökningar för att se om de fanns en medicinsk förklaring tex tumör eller något annat.

Men de fanns de inte.
Instruktören från USA bekräftade om samma händelse. Men där hade hunden även attackerat människor. Medans de var några Instruktören som berättade att de var samma sak fast med dom andra raserna.

Amstaffen, Pitbullen och Bully igår i gruppen \"bully raser\" när man snackar med många både ägare och uppfödare. En del säger att de har varit fel på hunden efter oseriöst avel och att hundarna inte varit tränade på rätt sätt. Någon annan säger att de är så dom har avlats på sen början och man har inte haft avsikt i aveln att bryta de.

De är alltid olika. Men så här säger jag!

Alla hundar har en rasstandard. Den berättar för dig VAD du kan väntas av den rasen. Den berättar var rasen kommer ifrån och hur den ser ut i utseende med mera. ALLA raser har en Rasegenskap. Den berättar egenskapen bakom rasen. Tex om de är en hund som är aktiv och behöver mycket motion eller om de är en hund som passar bra för jakt med mera. De ger dig ett hum om vad du kan göra med din hund.

Men en rasstandard eller rasegenskap är INTE din hund. Den har inget att göra med hur du uppfostrar din hund eller vad du väljer att träna din hund till.

T.ex en labrador är en stående fågelhund och är bra på apportera. Men de betyder inte att du måste hålla på med jakt för att ha en labbe. Utan de ger dig en hänvisning till att de är en bra jakt hund.

Tex en Sibiren Husky ÄLSKAR att dra för det är deras rasegenskap och rasstandard. Men den kan vara bra på flera saker. Är man en aktiv person så kan man ha en husky utan att man behöver äga en släde och dra.

Rasstandard och Rasegenskap

Detta är 2 saker som kan hjälpa dig att hitta rätt hund som passar just dig.
Rashistorian berättar för dig var hunden kommer från och vad deras egenskap har varit och vad den är idag.

Med de säger inget om vem hunden är eller hur hunden är som individ.

Oavsett renrasiga hundar eller blandras hundar så har man alltid en bakgrund på rasen/raserna som finns i hunden (Om man vet dem) då kan du genom att läsa om rasen/raserna som finns i hunden kunna skapa dig en uppfattning om HUR din hund kan vara. VAD din hund kan ha för egenskaper. VEM din hund kan bli. Men du kan ALDRIG läsa eller lära dig din hund personlighet om du inte lär känna din hund.

Uppfostran har en STOR betydelse i HUR du skapar din hund och VEM din valp blir.
Man ska ALLTID tänka på att de du börjar med som valp och sätter på rutin är något som din hund kommer kräva när den blir stor.
Cyklar du med din hund och din hund anpassar sig efter de. Då kommer den kräva de som vuxen och får den inte den stimulansen så kommer den bli utåt agerande t.ex riva din lägenhet/ ditt hus.

Så kolla på Rasstandard och Rasegenskapen samt Rashistoriken INNAN du skaffar hunden. Då slipper du \"Ta vatten över huvudet\" och stå med en hund som du inte vet vad du ska göra med.

Gillar