God morgon underbart fina läsare.

Inatt vaknade jag upp i PANIK. Min schäfer mix tik dog framför ögonen på mig Fast inte på de sättet som för 4 år sen. Då avlivade jag henne då hennes höfter hade sett med sig.

Men till drömmen. Utan i en lägenhet med en annan hund. En hund av rasen American Bully.

När jag vaknar rinner tårarna och jag får hämta andan.
Sitter i sängen och börjar förstår att de är en dröm.

Men samtidigt så börjar jag tänkte på allt underbara Bully´s hundarna jag har träffat och snabbt inser jag att dom har fått somna in pga att dom har bitit en annan hund :O

Detta är jätte synd då dom var så otroligt lugna och harmoniska hundar. Lekte med andra hundar och med barn. Men ändå hände de.

Varför och vems fel?

Ja vem fel är de då?
Varför händer de?

En del hade kanske sagt \” De är så dom hundraserna är\” någon annan hade sagt att dom är tränade till det.

Men man får aldrig glömma bort att de är en individ. En individ som drivs av egen vilja och är en tamt djur med vilda instinkter.

Jag hörde en hundinstruktör från USA på YouTube igår. Han snackade olika hundinstruktörer från olika länder. Bland annat Sverige.

Alla hade minst en hund som var något av Bully, Amstaff, Pitbull eller Rottweiler. Alla såg samma \”drag\” och kärlek till att ha kamp lekar och att ha viljan att döda ett annat djur.

Hundinstruktör här i Sverige hade en av varje ras som står här ovan och sen 2 schäfrar och 1 Labrador Retriver. Han såg tydligt att Schäfern som var tränad inom IGP/IPO. Där har du spår, lydnad och skyddsarbete. Så typ Polisens hundar.

Hans schäfer har inte alls den naturliga drivet till kamp eller ens att vilja ha ett sånt beteende i flocken. Men när han gör samma sak med Rottweliern som säger han att rottweilern har de i sig att vilja kampa om leksaker med mera. Inte bara som valp utan i vuxen ålder med. Medans Labradoren och Schäfern har de i valpålder och de har inte samma intresse av de i vuxen ålder.

Sen kollade han Amstaffen, Bully och Pitbullen. Dom hade verkligen i sig. Men de som skilde dom åt var att Amstaffen slutade kampa när den gick över 2 års ålder. Då blev den \”vuxen\” och fick ett mer moget beteende. Pitbullen kampade fram tills den var 2 år och sen var de bara under lek. Lek både med ägarna och hundkompisar.

Men när de kom till Bullyn så sa han att hans bully har inte slutat kampa fast han är över 2 år. Han har ett moget beteende annars men har inte lämnat de.

Han hade gått lydnads kurser och en massa andra kurser med sin bully. Han hade verkligen lagt ner tiden på han. Men han fick aldrig han att sluta kampa. En dag kom hans barn in och sa att hunden dödade kaninen. Han for ut då står bullyn och slänger med kaninen.

Han sa de \”Det var ett sånt djuriskt beteende att han direkt såg att hunden gjorde det och han älskade de. De var en instinkt.\”

Oavsett hur bra lydnad han hade på sin hund så där och då kunde han inte nå fram till hunden och ta kontrollen.

2 veckor efter de så attackerade samma hund en liten långhårig hund och en stor hund. Instruktören åkte och avlivade sin hund samma dag efter en rad undersökningar för att se om de fanns en medicinsk förklaring tex tumör eller något annat.

Men de fanns de inte.
Instruktören från USA bekräftade om samma händelse. Men där hade hunden även attackerat människor. Medans de var några Instruktören som berättade att de var samma sak fast med dom andra raserna.

Amstaffen, Pitbullen och Bully igår i gruppen \”bully raser\” när man snackar med många både ägare och uppfödare. En del säger att de har varit fel på hunden efter oseriöst avel och att hundarna inte varit tränade på rätt sätt. Någon annan säger att de är så dom har avlats på sen början och man har inte haft avsikt i aveln att bryta de.

De är alltid olika. Men så här säger jag!

Alla hundar har en rasstandard. Den berättar för dig VAD du kan väntas av den rasen. Den berättar var rasen kommer ifrån och hur den ser ut i utseende med mera. ALLA raser har en Rasegenskap. Den berättar egenskapen bakom rasen. Tex om de är en hund som är aktiv och behöver mycket motion eller om de är en hund som passar bra för jakt med mera. De ger dig ett hum om vad du kan göra med din hund.

Men en rasstandard eller rasegenskap är INTE din hund. Den har inget att göra med hur du uppfostrar din hund eller vad du väljer att träna din hund till.

T.ex en labrador är en stående fågelhund och är bra på apportera. Men de betyder inte att du måste hålla på med jakt för att ha en labbe. Utan de ger dig en hänvisning till att de är en bra jakt hund.

Tex en Sibiren Husky ÄLSKAR att dra för det är deras rasegenskap och rasstandard. Men den kan vara bra på flera saker. Är man en aktiv person så kan man ha en husky utan att man behöver äga en släde och dra.

Rasstandard och Rasegenskap

Detta är 2 saker som kan hjälpa dig att hitta rätt hund som passar just dig.
Rashistorian berättar för dig var hunden kommer från och vad deras egenskap har varit och vad den är idag.

Med de säger inget om vem hunden är eller hur hunden är som individ.

Oavsett renrasiga hundar eller blandras hundar så har man alltid en bakgrund på rasen/raserna som finns i hunden (Om man vet dem) då kan du genom att läsa om rasen/raserna som finns i hunden kunna skapa dig en uppfattning om HUR din hund kan vara. VAD din hund kan ha för egenskaper. VEM din hund kan bli. Men du kan ALDRIG läsa eller lära dig din hund personlighet om du inte lär känna din hund.

Uppfostran har en STOR betydelse i HUR du skapar din hund och VEM din valp blir.
Man ska ALLTID tänka på att de du börjar med som valp och sätter på rutin är något som din hund kommer kräva när den blir stor.
Cyklar du med din hund och din hund anpassar sig efter de. Då kommer den kräva de som vuxen och får den inte den stimulansen så kommer den bli utåt agerande t.ex riva din lägenhet/ ditt hus.

Så kolla på Rasstandard och Rasegenskapen samt Rashistoriken INNAN du skaffar hunden. Då slipper du \”Ta vatten över huvudet\” och stå med en hund som du inte vet vad du ska göra med.

Madde

En mamma som skriver om föräldrar livet med NPF diagnoser och hur min vardag är. Här får du följa med hur min vardag är och hur mina NPF-diagnoser påverkar mig 🙂

0 kommentarer

 1. Usc vilken jobbig dröm dock. Jag har drömt flera gånger att min hund dör och har samma panik varje gång.Det är märkligt det där med hundar som biter och varför de biter. Som du säger finns det ju typiska saker för olika raser men jag själv tror framförallt att det är den som håller i kopplet som styr vilka sidor som blir mer framträdande.

 2. Läskig dröm det där, men ett intressant inlägg…jag håller med om att det alltid finns en rasstandard, t.ex när min syster köpte en rhodesian ridgeback fick de veta att de inte kunde förvänta sig att hon skulle sova på golvet…det gillar tydligen inte den rasen..så hon låg alltid i soffan eller sängen och när de var iväg på hästtävlingar hade de en egen stol med till henne….sen var honvärldens matvrak också och mat tjuv, men det är ju en annan historia.Min systerdotter har haft två rottweilers….gosiga knähundar båda två och min egen dobberman, vaktade som tusan men var en riktig knähund det också när det kom till oss i familjen (även om det inte var lätt att ha denna exremt storvuxna dobberman i knät.

 3. Vilken tur att det bara var en dröm. Så läskigt och obehagligt. Jag har nog aldrig drömt om att vår katt har dött, som tur är.

 4. Men fy vilken sorglig och obehaglig dröm. Skönt att det var just det men jag förstår att tårarna rann. Usch, inget vidare sätt att vakna på. Intressant att läsa om det här med rasstandard och rasegenskaper. Jag kan ingenting om det.

 5. Usch, vad obehaglig dröm! Jag har också drömt om att min hund dött eller skadats. Det är fruktansvärt. Intressant inlägg! Att skaffa hund är inte bara att ”skaffa” en hund. Man måste läsa på innan! Jag läser gärna fler såna här inlägg

 6. Vilken läskig dröm men vilken tur att det bara var en dröm. Jag har nog aldrig drömt att ett djur har dött . Ha en bra söndag

 7. Fy vilken läskig dröm!Absolut super viktigt att läsa på om raser och egenskaper innan man väljer hund så man vet lite mer om den och vad man är ute efter. Min faster hade en rottweiler som var världens snällaste hund. Hon gjorde inte en fluga förnär men många var ändå rädda för henne just för att hon var en rottweiler

 8. De är viktig att tänka på en hund är en individ. Alltså bara för flera hundar är samma ras behöver inte invidiven fylla alla rasegenskaper eller vara så som den andra Vilket är tur haha

 9. De är viktig att tänka på en hund är en individ. Alltså bara för flera hundar är samma ras behöver inte invidiven fylla alla rasegenskaper eller vara så som den andra Vilket är tur haha

 10. Visst är det jätteviktigt att läsa igenom vad raser har för egenskaper innan man köper dem. Det är väl också det vanligaste anledningen till att folk säljer sina unghundar att de inte läste på utan köpte hunden för att den var söt, häftig eller innehund. Tänker på alla hundar som varit populära genom åren, folk som köpte dalmatiner på grund av Pongo, eller Huskeys på grund av GOT, eller chivavvor pga Paris Hiltons hund. Sedan kan folk inte rasen, och då blir risken precis som du skriver om här.

 11. Ja du de är helt sjuk. Jag skulle aldrig kunna köpa en hund för att de är en ”poppis ras” eller så. Utan för att jag känner att jag har tid med den specifika rasen. Sen gillar jag blandras hundar men är NOGA med vad de är för korsningar i hunden.

 12. Usch vilken hemsk dröm!Bra inlägg om hundar och dess raser. Jag har tittat en hel del på Pit Bulls & Parolees på Animal Planet, tycker att det är så bra. De pratar så väl om hundar och att det är individer.Min syster har en Rottis, min andra syster har 7 Huskys och en Amstaffblandning och vi har två särkullssyskon som är småhundar. Jag är uppväxt med hundar, far hade två korthåriga taxar (vid olika tidpunkter) och jagade med och några år hade vi schäffrar som vi hade tagit vid behov av omplacering. Det är sannerligen individer!Trots att jag är uppväxt med hundar och verkligen van vid hundra så läste jag på mycket innan vi skaffade hund. Sen blev det så att vi tog en av valp av en bekant vars tik hade hittat på fuffens. Som tur var så älskade vår bekanta att ha valpar så hon tillät tiken att få en kull till. Jag har hört på nyheterna att det har blivit poppis att skaffa hund nu under Coronatider, hur i hela friden ska det gå med hundarna när vardagen kommer tillbaka?

 13. Ja du jag vet inte hur de ska gå med dom hundarna Hundar är ingen nalle som man kan släng när den blir sliten eller man tröttnar på den. Jag läser ALLTID på om olika saker oavsett om de är en hund som jag vill ha eller inte. Utan för att lära mig mer om rasen. Men jag vet om att alla hundar är OLIKA och alla hundar är INTE sin rasstandars eller rasegenskap. Du kan få den snällaste hunden till den farligaste. Men de är långt ifrån lika lätt att få en farligast till att bli den snällaste.Att skaffa hund är lätt. Men att ta ansvar för dom i 15 år är inte lika lätt

 14. Visst är det så att djuren är enskilda individer också. Vi har en cockerpoo och hon är så otroligt egen! Redan som valp var hon mycket självständig och valde ofta att ligga i hallen eller i ett annat rum än oss. Hon är världens snällaste hund, man får göra vad man vill med henne (kolla öron, tänder osv) men hon kommer bara när hon har lust Föruom att hon inte alltid kommer när man kallar är hon väldigt enkel att ha att göra med, ha ha!

 15. Men vilken tur att det bara var en dröm men förstår att du blev tagen av drömmen. Alla djur och allt levande är väl sina egna individer eller sina egna med alla dess olikhter och tur är väl det.

 16. Jobbigt att drömma så och vakna med ett ryck, gjorde det häromnatten, minns inte vad jag drömde men hade ont i bröstet säkert en timme efter. Ja folk dömmer tyvärr fort, vi älskar hundar, även bullys och hade vi inte känt att barnen är små och vi inte har tiden hade det gärna fått flytta in en här men vi vill ha tid för en hund om vi skall ha en

 17. den första tiden är ju verkligen så viktig, det man lär hunden då kommer sitta i liksom. Samma som med dom flesta andra djur, till och med oss människor till en vis mån , dock mer hos djur , vi människor kan ju förändras mer på ett annat sätt genom miljö och kommunikation. Men blir lite trött på folk som tror allt sitter i rasen, enligt mig är det mer dens ägare som kan vara farlig för hunden, lär hunden fel saker så hunden blir farlig vill säga.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: