Hej finisar!

Hoppas att ni mår bra. Jag känner att jag har orken tillbaka med bloggen och nu kommer jag fan stanna här. Känner att jag inte orkar med allt skit mer nu. Så nu kommer jag stanna här och fokusera på att ha det roligt med min blogg.

När vi köpte Simba så började folk direkt med sina fördomar.

En slädhund har mycket energi, dom MÅSTE dra.
Det var så mycket att jag bara satt ner stirrade in i väggen.

Nu är han 5 månader snart 6 (den 7 oktober) och jag känner bara om man ska ha så många MÅSTEN och SKA på sin hund så är de jo ett rent under att dom mår bra.

Alla har fördomar mot olika hundraser och hur man ska göra. Men senast idag tänkte jag på de.
Ja, Simba KAN dra. Ja, Simba vill DRA. Nej, Simba SKA inte dra.

Alla hundar vill jaga. Men kan alla hundar jaga? Ja.
Ska alla hundar jaga? Nej.

Alltså bara för att en hund KAN och VILL betyder inte det att den SKA.
Bara för att en hund SKA och KAN tex lyssna och lyda betyder inte de att dom VILL.

Jag vill ha en ömsesidig relation med min hund.
Om jag ber han gå fint 300 meter så får han sniffa fritt en stund. Alltså jag ber han om något och han ber mig om något. Belöningen är att alla är glada.

Om du kollar på knark hundar. Dom snittar hittar knark markerar får ”BRA!” sen sin leksak alltså belöningen. De är så det ska vara.

För Simba är belöningen att springa med en pinne i munnen och springa efter den när jag kastar den.
Sen kastar jag ut lite godis och han söker efter det.
Jag tränar Simba varje dag. Allt från sitt, ligg till att gå fint. Men det är alltid på lika villkor.

Tänk om man hade sagt ”alla tyskar är rasistiska” är det rätt?

Nej så klart det inte är.

Men varför säger vi att alla hundar inom en ras är så som rasen beskrivs eller då rasstandaren säger om den?
Jo för det är så vi människor vill att det ska vara.

Det är som att säga alla pojkar gillar blått och alla flickor gillar rosa.
Alla alkisar dricker öl och stinker för dom inte tar hand om sig själv.

Men det är jo kränkning.
Varför ska vi säga så om djur då?

Min hund är en slädhunds ras helt rätt.
Min hund behöver INTE hålla på med Drag för att må bra eller bli tömd på energi.

Jag kommer ALLTID säga samma sak. Om du introducerar en massa energi krävande saker. Tex långa promenader varje dag eller drag. Då kommer din hund kräva det varje dag sen med. Den skiter i vilket väder det är eller hur du mår.

Men om du låten din hund vara och ni hittar en balans tillsammans som ni kommer kunna hålla FAST du jobbar sen. Då kommer det funkar jätte bra.

Jag har 1 dag i veckan som jag går långt med Simba. Tyvärr har det inte blivit så denna veckan men annars har jag det. Det kan vara skogen. hundrastgården eller vad det nu är. Där han får springa ”lös” och bara vara.

Detta är något som jag kommer kunna göra när skolan är slut.

Introducera inte mer än vad du kan ge. Varför för djur eller människor.

Madde

En mamma som skriver om föräldrar livet med NPF diagnoser och hur min vardag är. Här får du följa med hur min vardag är och hur mina NPF-diagnoser påverkar mig 🙂

0 kommentarer

 1. Har inte så mycket åsikter kring detta då jag inte har hund eller är insatt i hur det ska eller inte ska vara. Men tänker på nåt sätt att ägaren själv nog vet vad den gör bäst.

 2. Kul att du hittat rätt igen eller vad man ska säga. Jag håller så med dig, jag har ju en chihuahua och wow vad fördomar det finns alltså. Har lärt mig slå topp dövörat, orkar inte ens lyssna på hälften.

 3. Ja, tyvärr finns det fördomar, jag avskyr dom, tål det inte bara inte. Även om hundar inte är människor (om man säger så) så är ju dom olika individer & alla hundar beter sig inte likadant. Dom tänker ju också dock inte likadant som vi kanske men dom har ju också feelings liksom.

 4. Hade en fågelhund tidigare, som vi inte jagade med. Fick ofta frågan om vi inte jagade med henne. Men ibland är det kanske bara ren nyfikenhet. Hon hade inte mycket jakt i sig, men det kanske berodde på att vi inte utmanade henne inom det heller.

 5. Hundar jagar, de märker jag med våran ena chihuahua Meja. Vilt är hon intresserad av, hon vet de är vilt och att man ska jaga. Älgar renar morrar hon åt, harar vill hon jaga, ligger o deras natur vilket man kan träna Bort ofc

 6. Fördomar är vanligt, om allt möjligt. Bara att slå dövörat till..Att lyssna för mycket på andras åsikter tar bara för mycket energi..Fin hund du har tycker jag

 7. Alla är vi unika och man får tilllsammans hitta vilket sätt att träna och fungera som hjälper. Fördomar är tråkigt, men det vet jag då vi var dagmatte åt två rottisar då jag bodde hemma och jättemånga som sa mördarhundar, men inte just till dem vi hade utan mer oj är inte det sådana där mördarhundar? De var jättesnälla vovvar

 8. Den största fördomen man kan ha är att tro att man inte har fördomar. Men man kan jobba aktivt med dom fördomar man har så man inte dömer så lätt.

  Bra skrivit!

 9. Håller delvis med dig, men har en annan åsikt också. En hund som är avlad till att dra, ska förmodligen dra. Sen finns det draghundar som inte alls gillar att dra och då behövs det inte. Men det sitter i deras natur att göra det.

  Samma gäller vissa hundraser som inte bör bo i lägenhet till exempel. Men jag håller med om att alla är individer. Jag hade en blandras som var bland annat labrador (show), jaktlabrador och border collie. Han älskade att titta på tv. Han gillade inte att valla, eller jaga, eller bada eller något annat. Han var speciell på det sättet. Sen ser man de flesta hundar som älskar det som de är avlade till.

  När det kommer till att välja hundras är det så mycket man måste tänka på. Om man vill ha en jakthund, så bör man välja en sådan ras som är avlad till det. Om man inte gillar jakt och hög aktivitet, bör man kanske tänka sig en hund som inte är avlad för det. Så himla svårt att se vad individerna blir. Har själv bara haft sällskapshundar.

  Fin din hund är!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: