En lugn dag

Idag har jag bara tagit det lugnt. Har ärligt inte orkat mer haha. Imorgon är fokus på barnens rum vilket känns som en stort projekt Men så klart är det inte det.

Jag kom nyss hem från grannen. Jag var över hos henne och flätade hennes hår 🙂 Hon fick 2 utbakade flätor. Hoppas hon får en super fin kväll.

Missa inte andra inlägg som detta här och många flera. Sensationell njutning med Sinamatic

Ja, idag har jag försökt ändra min bakgrund med färgen och bloggen vill sig inte. Jätte tråkigt men vad ska man göra. Jag är helt slut efter dagen men känner att jag måste försöka några timmar till.

Sitter i kvalet mellan The Sims eller DayZ och spela men vi får väl se. Jag hade jo inte sagt nej till att sova haha. Jag fryser och vill inte alls vara vaken egentligen. Men jag kan inte det. Inte än iaf.

Många tror att man bara kan ”släppa” och gå vidare. Nej alla kan inte det.

Idag lever vi i ett samhälle där minnet inte är relevant och där man ska tränga undan det för att sen gå vidare.

Men alla människor är inte så. Alla människor kan inte bara ”glömma och gå vidare” Med synsättet att man bara ska ta sig i kragen och gå vidare kommer man ingen vart.

Det handlar inte om att sluta må dåligt eller att slut leva. Utan att få låta sakerna ta sin egna tid. Det jag skrev om igår händer våren 2020. Jag hjälpte många personer och det var några som jag hjälpte mer.
Men det var en som verkligen drog all energi från mig. Tråkigt men sant.

Igår började jag prata om det för första gången och reaktion blev just så som jag var rädd för. ”Prata eller skriv gärna om det men inte här på bloggen” så kändes det.

Om vi ska sluta prata om det som är jobbigt för oss. Om vi ska bara ta ett block och skriva om det men vår röst blir inte hörd. Hur ska man kunna läka då?
Oja, inlägg som blir för privata eller blir med pekpinne mot en person. Nej dom har iaf inte på min blogg att göra.

Men om du pratar om problemet som ett allmänt problem. Just för att det INTE ska vara personlig eller pekande. Det kan hjälpa den som är drabbad.

För många år sen var jag med om en väldigt hemsk sak. Det var ett allvarlig hemfridsbrott och samma personer hade gjort försökt till mordbrand på 2 andra adresser.
Där står jag på den ”mindre lyckliga” adressen då vi inte hade fått en flaska med en trasa som var påtänd inkastade till oss.

Men jag blev utsätt för hot och annat mindre trevligt. För mig var det ytterligare PTSD ”minne” och min vardag blev jobbigare.

En kille som var hemma hos mitt X där jag var. Han var minst utsatt. Han hade lämnat bostaden men var ändå på tomten. Tingsrätten sa till han att han måste prata om det. För så länge detta kommer påverka han så finns det med han.

Vid del 2 av rättegången vad min psykolog med. Hon förklarade något som jag aldrig hade tänkt på och idioterna som blev dömda tänkte nog 2 gånger.

Inte nog med att dom förstörde tryggheten för 3 barn i det huset jag var i.
Utan dom förstörde den ena killens dotters trygghet. Där han försökte till mordbrand då hans X och dotter var hemma.

Inte nog med det så försökte dom förstöra ett barn tills liv. Hon var 6 månader och tillhörde tjejen som var misstänkt.

Som psykologen sa
”Vi som är utsatta kommer få samtals tider och hjälp att hantera detta men vi komma ALDRIG komma över det fören den dagen vi VINNER tillbaka vår RÄTTIGHET till vår Trygghet.
Ett barn vet inte vad dom har förlorat eller vad dom ska vinna tillbaka. Dom var bara att det är något som fanns men finns inte mer på just den platsen.

En vuxen kommer att bära detta med sig olika lång tid. En del kommer att kunna hantera det fort och har vunnit tillbaka sin trygghet inom några veckor. En del vuxna behöver en livs tid för att vinna tillbaka det. Men om dom aldrig får prata om det som finns med dom kommer dom aldrig att vinna.”

Barnen som var med vid dessa händelserna mår idag okej. Den äldsta av barnen är idag myndig och har ingen kontakt med sin mamma vad jag vet. Han hatar henne. Den äldsta flickan är nästan myndig och vill inte veta av sin mamma efter vad som hände. Den minsta pojken är runt tonåren idag och mår fortfarande dåligt men han har inga hinder i form av trygghet idag. Den dottern som tillhör killen vill inte veta av sin pappa och hon minns allt samt blir påverkad av det än idag. Den lilla bebisen som tur var fanns inte på den aktuella adressen och har klarat sig utan några problem.

Dom 3 stora barnen och bebisen har samma mamma (ej samma pappa) och ingen av barnen har hon vårdnaden om.

Med detta vill jag säga att du kan aldrig veta hur det påverkar någon annan.
Du kan inte säga till någon annan att man ska ”släppa det och gå vidare” eller att man är stark som har kommit till den insikten nu.

För du vet inte när det har hänt eller hur det påverkar någon.

Jag är grovt påverkad vad som hände den kvällen. Varje natt har jag mardrömmar om den äldsta flickan som skrek och grät om att få stanna hos mig men hennes mamma ansåg sig har rätten att gör vad hon gjorde. Jag viste inte om hoten jag blev utsatt för skulle hända så jag fick säga till henne vilka skor och vilken jacka hon skulle ta på sig för att kod minns min då som jag trodde skulle vara sista bild på barnen.
Hon litade på mig. Hennes brödrar han jag inte se och kunna säga hejdå till.

Ja dom kom tillbaka samma kväll. Men fram tills jag hade dom i min famn och kunde krama och pussa på dom. Så hade jag bara 1 bild i mitt huvud och det var av henne och vad hon tog på sig.

Denna bilden är med mig än idag. Varje dag kod memorerar jag vad mina barn tar på sig för kläder. När jag hämtar på skola och dagis så kanske dom har något annat på sig. Vilket jag direkt reagerar på för mitt kod minne säger till att det är tex fel tröja eller så.
Så den händelsen för 10 år sen. Den är med mig än idag. Den påverkar mig än idag.

Fast jag har snackat med flera kuratorer och psykologer om det. Fast jag har gjort en ”PTSD behandling” i från av samtals terapi om det.

Så innan någon säger ”släpp det gå vidare” eller att man är så stark som har kommit till insikt för det nu.
Kolla tex när hände det? Varför påverkar det personen? Eller varför inte fråga ”Kan jag göra något för att hjälpa dig?”

Det kan vara en liten sak som att låta person få känna sig hörd eller att berätta om sin egna dag. Såna små saker kan hjälpa så otroligt mycket.

Om Madde

En mamma som skriver om föräldrar livet med NPF diagnoser och hur min vardag är. Här får du följa med hur min vardag är och hur mina NPF-diagnoser påverkar mig 🙂
Det här inlägget postades i Bloggen, Familjeliv, Foto, Hälsa och träning, Samhälle, Vardag. Bokmärk permalänken.

0 svar på En lugn dag

 1. Madde skriver:

  Vissa saker måste man släppa för att klara av att kunna gå vidare. Jag förlorade ganska många år för att jag ältade allt bråk med mitt ex. Var det värt det? Nej..

 2. Yasmine mamma till dennis och angelina skriver:

  Mkt av det du skriver är sant, men jag tror man mår bra av att jobba på att komma över saker som får en att må dåligt.

  Jag har I stort sett misst alla runt mig en period i mitt liv (jag hade bara sonen att vara stark för).hela familjen dog en efter en… det var tufft men ack vad stark jag är idag. Har mkt i mitt bagage precis som alla andra. Man kan inte dumma andra, alla är vi olika men tror på att ibland måste vi jobba på att gå vidare för att må bra.

 3. Diana Saelöen skriver:

  Jag tillhör dem som aldrig pratar om sånt som gör ont eller är jobbigt, jag avskyr verkligen att lämna ut mig själv, men lyssnar gärna till andra. Visst, vissa saker kan man kanske tycka att personen bör släppa för sitt eget bästa, men då handlar det om mindre saker som vederbörande kanske hakat upp sig på men aldrig stora trauman – såna som det du upplevde. Är det barn involverade blir allt så mycket värre. Jag tror inte heller att vi ska försöka ”glömma” – våra upplevelser definierar oss som människor och individer. Men att få tillbaka vår trygghet, det är varje människas rättighet.

 4. Fröken Rödlök skriver:

  Vad tråkigt att det inte blir som du vill med bakgrunden på din blogg. Hoppas att du löser det.

 5. Marie Karlsson skriver:

  Ja drygt då det strular med deisgner och sådant. Samt vissa saker ör svårt att släppa, tyvärr man önskar man kunde, men ibland nöter det. Snällt av dig att gå göra flätor på grannen

 6. Orsakulla mamma vid 20 finporslin & pudelliv skriver:

  Det där med att bara vilja sova känner jag igen. Har varit lika för mig hela veckan. Gått och lagt mig riktigt tidigt och nu under helgen sovit massor. Tror det är kylan i kombination med att det är den här tiden på året för mig. Bara längtar till sommaren nu, även om det är vackert med.

 7. Orsakulla mamma vid 20 finporslin & pudelliv skriver:

  Det där med att bara vilja sova känner jag igen. Har varit lika för mig hela veckan. Gått och lagt mig riktigt tidigt och nu under helgen sovit massor. Tror det är kylan i kombination med att det är den här tiden på året för mig. Bara längtar till sommaren nu, även om det är vackert med.

 8. Orsakulla mamma vid 20 finporslin & pudelliv skriver:

  Det där med att bara vilja sova känner jag igen. Har varit lika för mig hela veckan. Gått och lagt mig riktigt tidigt och nu under helgen sovit massor. Tror det är kylan i kombination med att det är den här tiden på året för mig. Bara längtar till sommaren nu, även om det är vackert med.

 9. Orsakulla mamma vid 20 finporslin & pudelliv skriver:

  Det där med att bara vilja sova känner jag igen. Har varit lika för mig hela veckan. Gått och lagt mig riktigt tidigt och nu under helgen sovit massor. Tror det är kylan i kombination med att det är den här tiden på året för mig. Bara längtar till sommaren nu, även om det är vackert med.

 10. Linda Odelmar skriver:

  En del av det du skriver stämmer bra, fast jag kan tycka att det finns olika tolkningar av att ta sig i kragen och det beror ju främst på vad människor menar när de säger det, att lära sig leva med förlorad trygghet och ändå ha en meningsfull och bra vardag är vad jag tycker är viktigt, sedan förstår jag givetvis att andra har en annan åsikt och ett annat synsätt. Men själv har jag slutat vänta på att få den förlorade tryggheten åter, istället accepterat att den är borta för mig och försökt göra det bästa av denna nya verklighet. Men alla är olika och reagerar olika vilket man ska respektera, vad som är rätt för dig är inte alltid rätt för mig. Huvudsaken är att man hittar ett eget sätt att må bra igen efter jobbiga händelser. Tror dock inte att de flesta har en dålig tanke med sina kommentarer, och skriver man om saker i sin blogg så får man nog räkna med annorlunda åsikter om det mesta.. sedan finns det ju de som läser som tar tillfället i akt att provocera extra mycket då någon redan mår dåligt.. tyvärr! Tycker alla borde få skriva om vad de vill i sina bloggar men människor är olika och alla tänker inte som jag.. Hoppas att det snart blir lite bättre för er efter allt..

 11. Elina skriver:

  Man blir så irriterad när det strular med bloggen, man fattar inte vad man gör för fel!

  Håller med dig, det är inte så lätt att bara släppa och gå vidare här i livet.

 12. Michelle skriver:

  Va bra att du kunde vara med din granne och hjälpa till med hennes hår

 13. fighterwomen85 skriver:

  Jättebra inlägg vännen ♥️. Tack för att vi fick ta del av en sak i ditt liv som påverkar dig idag & har gjort dig till den du är idag ♥️.

  ”Vi alla har olika tyngder på vår ryggsäckar”

  Det som är jobbigt för mig. Är kanske inte jobbigt för dig. Lyssna bara.

  Har jag skrivit något tokigt. Ta det med med mig då.

  Kram vännnen❣️

 14. Lexochlogan skriver:

  Hoppas du får det att funka med designen, jag har ändrat flera gånger nu och tror jag att jag är nöjd, men bara kanske. Jag tror på att vara personlig, att även skriva och prata om jobbiga saker. Jag har svårt att bara släppa och gå vidare, vissa saker går lättare men jag kan lätt älta.

Lämna ett svar