FUNKTIONSHINDER OCH HUR DET KAN PÅVERKA ENS VARDAG

Att förlora någon som man inte kan påverka. Varken när eller varför. men man vet om att det kommer hända och man kan inte förhindra det.

Det är något som händer i vår vardag allt för ofta speciellt nu med Covid-19.

Men att förlora någon behöver inte vara i ett avsked som tex döden. Utan det kan vara så mycket mer. Det kan vara att man förlorar någon tex en sjukdom.

Tex Alzheimers sjukdom kan vara så grovt att du förlorar någon som du står nära en gång i tiden även rent av har älskat.

Men det kan även vara en funktion som du behöver ta avsked till. Så som om du har varit med om en olycka och kanske blivit förlamad eller förlorat benet.

Men kan behöva säga hejdå till mycket men detta påverkar oss olika för varje gång vi måste ta ett avsked av något eller något.

Det går fort om man har en funktionshinder som kan ändras från dag till dag. Då det påverkas av miljöerna runt om dig. Ofrivillig isolering är det ingen som kommer klara utan att blir mentalt påverkad. Men tänk dig när du ena dagen kan gå ut och njuta av att du kan gå i skogen med tex din hund. Du kan komma ut och känna den friska luften smeka din kind och fylla sin luft med nytt syre.

Men nästa dag när du vaknar kan du knappt lämna ditt hem och är oerhört tacksam att du har tex din man som kan gå ut med er hund för du kan inte. Du kämpar med tanken att gå ner och hämta posten som väntar i brevlådan. Du kämpar med att gå ut med sopporna eller att gå ut för att leka med dina barn. Men något i din säger nej och du känner hur orken försvinner desto mer du försöker.

När du har en diagnos som är ett funktionshinder som tar över din vardag. Då förlorar du något. Även om det är för bara den dagen eller den veckan. Men där och då kan du inte bestämma varken vad du ska göra eller hur du blir påverkad.

Liver med fobisk personlighetssyndrom och ospecificerad personlighetssyndrom är inget som man kan bara stänga av med en lampknapp. För en del funkar tex KBT medan för andra så kan inte ens det hjälpa. Jo längre en psykisk diagnos går oupptäckt eller obehandlad desto svårare är det att kunna hitta ett sätt att hantera den.

Många tror att allt går att bota men i själv verket kan man inte ens bota en förkylning utan man får rida ut stormen och vänta tills förkylningen släpper. Under tiden kan man ta olika läkemedlen för att lindra besvären som uppstår. Men idag lindrar vi inte besvären utan idag strävar man efter att ta bort besvären för att inte ha dom. Då samhället inte accepterar att man är sjuk även om det är 1 veckan med förkylning eller en dag med en dålig dag för någon som har psykisk ohälsa. Alla måste passa i samma låda. Samma ramar inom samhällets regelverk. Den som är svag kan inte samhället ha inom sina ramar och vi blir förkastade som en trasig jacka som ingen orkar laga.

Om Madde

En mamma som skriver om föräldrar livet med NPF diagnoser och hur min vardag är. Här får du följa med hur min vardag är och hur mina NPF-diagnoser påverkar mig 🙂
Det här inlägget postades i Bloggen, Hälsa och träning, Livsstil, Samhälle, Vardag. Bokmärk permalänken.

0 svar på FUNKTIONSHINDER OCH HUR DET KAN PÅVERKA ENS VARDAG

 1. Fröken Rödlök skriver:

  Du tar upp viktiga saker. Fortsätt att skriva och berätta och ta upp dessa ämnen.

 2. MotherandWife skriver:

  Okej. Då köp jag på det och blandar med vardags livet

 3. fighterwomen85 skriver:

  Detta är jätteviktigt att ta upp. Så jag tycker med att du ska fortsätta på det här spåret som du har börjat på + ditt vardags liv. Kombinera det. Jag känner igen mig så otroligt Mkt i vad du nu skriver om. Kanske inte konstigt. Jsg har ju en Funtionsvariation. När jag läste ditt inlägg nu. Så tänkte jag på det att jag får nästan välja bort mina promenader. Därför att jag känner mig inte säker att gå i is & snö nu. Jag spänner mig. Medans andra inte behöver välja bort en promenad som dem vill ta. Därför att dem känner sig säkra när dem går. Att alla inte passar in i dagens samhälles ramar. Så har det ju varit i alla tider. Så jag förstår inte varför ramen för huvudtaget finns?! Det är ingen som förstår mig å det är knappt att jag gör det själv ibland Kram vännen❣️❣️

 4. Elin | Gett ut självbiografin "Genomskinlig grå" skriver:

  Verkligen viktigt det du tar upp. Som jag har skrivit i bloggen. Jag har inte kunnat komma ut på mer än en vecka eftersom dom inte kommer och lagar den.

 5. AnnaSkarblom skriver:

  Ett viktigt ämne att ta upp. Jag är så glad att fler vågar berätta om sina upplevelser med psykisk ohälsa nu. När jag var yngre och hade mycket problem med detta så var det ingenting som någon pratade om. Idag mår jag själv bra, men tror att det är stor hjälp för dem som är mitt i det att känna att man inte är ensam.

 6. Elina skriver:

  Så viktigt ämne du tar upp! Många tar saker och ting förgivet i livet och det förens man inte kan göra dem längre förens man inser hur stor del av livet och uppskattade de egentligen var. Jag tänker att det är svårt att verkligen förstå hur det är att ha en funktionsnedsättning om man inte har någon erfarenhet av det.

 7. Silverblomma skriver:

  Modigt att berätta om det öppet på bloggen för det är ett viktigt ämne, jag har också funktionshinder och det är inte alltid det enklaste att leva med, dessutom inte när man har flera olika på samma gång.. Tycker allmänt att alla borde bli bättre på att tolerera olikheter då de flesta får kämpa mycket med sina diagnoser då dessa blir allt vanligare med dessa diagnoser..

 8. Madelena skriver:

  Jag är ju alltid lösningsinriktad,:-) Det går ju inte att bota, men vi hittar ofta strategier att klara vår vardag på. Vissa saker går att lösa, andra hinder är så mycket större att ta oss över. Ibland får man bara acceptera och gilla läget hur tufft det än är tyvärr. inom psykiatrin pratas det mycket om just acceptans.

 9. Marlene skriver:

  Usch ja! Det där som alla friska inte fattar ett dugg av. I mitt fall har funktioner försvunnit gradvis, pga bla värk. Jag och barnen bowlade ofta förr, det kan jag inte längre pga rygg och händer. Det är så mycket jag skulle vilja göra om bara ryggen och händerna lät mej, men nu är det som det är. Jag får ist vara tacksam för de funktioner jag har kvar och det jag fortfarande kan göra.

 10. Yasminegill skriver:

  Förstår mkt av det du skriver särskilt den att alla ska passa i samma ram. Jag har en trasig rygg och svår magsjukdom syns ju inte alltid utåt men kämpar extremt varje dag…. men ändå ska man klara allt – men jag har accepterat att så inte är fallet

 11. sofiefriden skriver:

  Jag har vänner som kämpar med olika sorters funktionshinder, det är inte alltid lätt och kan inte göra allt alla friska kan. Det måste vara oerhört frustrerande att inte kunna… ❤️

 12. Fnulan skriver:

  Härligt att du öppnar upp för medvetenhet och kunskap. Tack för att du berättat.

 13. Popprinsessan skriver:

  Bra att du skriver om ämnet! Det är viktigt att vi vågar prata om sånt här!

 14. fibrolivet skriver:

  oj, känns som om jag åkte rätt tillbaka till skolbänken, i princip exakt dina ord stod i vår psykologibok och jag har haft mycket användning av det i mitt möte med människor, både inom sjukvård och nuvarande jobb – alla människor i princip har någon gång fått acceptera att ta farväl av något om inte någon. Ibland kan det vara en lättnad att få ta farväl ibland en saknad ibland en kamp.

 15. Marie skriver:

  Det här tas upp mycket i mina kurser i böckerna också, jag har läst mycket om funktionshinder och funktionsnedsättningar och var funktionshinder kan hämma om man inte för de redskap man behöver i sin vardag. Får inte personsonen med funktionsnedsättning den hjälp den behöver blir det ett funktionshinder.

Lämna ett svar