Bryter tystnaden

Bryter tystnaden

Bryter tystnaden. Jag har i många år lidit av psykiskt mående. Alltså ett ohälsosamt mående där man inte vet hur man ska komma ur det. Detta har gjort att i många år har jag varit tyst och hört av många runt mig om att man inte ska skriva om sådana saker.

Men om vi aldrig pratar om saker eller skriver om hur vi mår. Hur ska vi kunna må bättre?
Jag väljer att Bryter tystnaden

Psykisk ohälsa

Detta är inte en sjukdom eller diagnos. Utan detta är något som gör att du inte kan mår bra.

WHO:s definition av psykisk hälsa (se faktaruta nedan) är välciterad. Den lyfter att psykisk hälsa inte är detsamma som frånvaron av psykisk sjukdom, och inbegriper både enskilda personers upplevelser och relationen mellan individerna och det sociala sammanhang som de lever i. Definitionen lyfter betydelsen av att kunna leva ett gott liv för välbefinnandet. Vad som skapar välbefinnande kan skilja sig mellan olika individer.

WHO:s definition av psykisk hälsa

WHO definierar psykisk hälsa som ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga sina egna möjligheter, klara av vanliga påfrestningar, arbeta produktivt och bidra till det samhälle som hen lever i. Psykisk hälsa är alltså inte detsamma som frånvaron av psykisk sjukdom.

WHO Mental health: strengthening our response

Alltså idag räknas inte det som en sjukdom utan ett livs tillstånd. Läs mer här!

Men detta betyder inte att det inte är mindre viktigt eller att verkligt för den som går igenom det.
Att må dåligt under livet räknas nästan till det normala då det nästan inte går att undvika. Vi möter på så många olika saker i livet som kommer påverka vårt mående.

Detta kan orsaka att vårt mående går ner. Men hur på verkade vi blir är så olika och vad vi reagerar på med.
Flera människor kan vara med om samma sak men effekten av händelsen kan vara så olika.

Låt inte andras okunskap och rädsla tysta ner dig!

Din rösta är din rätt att använda. Så länge det är inom lagen.
Det är bara du som kan berätta hur du känner dig och om du inte berättar om de kommer det tyvärr att äta upp dig inne ifrån. Tyvärr så har det också ett pris i sin tur. Du kan få olika syndrom och diagnoser genom att inte prata om ditt mående.

Ångest, paniksyndrom och depression är vanliga psykologiska diagnoser som kommer från psykisk ohälsa. Detta gör med att jag väljer att nu bryta den tystnaden som har skapats.

Alla kan skriva om psykisk ohälsa men hur många vet vad som är psykisk ohälsa och vad det är som är psykiska syndrom av psykisk ohälsa.

Jag minns min första ångest attack och jag önskar inte det för någon, inte ens min värsta fiende. Där efter kom depressionen och den kampen som fan med kunskapen. Vetskapen om vad som skulle hända.

En sak som jag kan berätta är jo att jag har bott med satans själv fast en troende sådan. Detta har gjort att jag har i ca 20 år hatar den religionen som har legat så otroligt nära mig i hjärtat. Men detta har också gjort att jag har utforskat olika religionen samt praktiserat wicca flera gånger.

Religion och ohälsa

I många religion så är ohälsa ett art of demon. Så kallat nu då. En del anser till och mer att man måste göra en utdrivning för att demonen ska släppa taget om personen. Något som är så hemskt och kan orsaka döden för personen tyvärr.

Men detta är så verkligheten som det kan vara för vissa eller en del familjer.

Bryter tystnaden

Tänk om vi är flera som kan Bryter tystnaden detta hade gjort att samhället hade kunnat se en ökning inom ämnet och där med att man kan hjälp flera människor.
Tänk om någon som läser mitt inlägg har varit en av dem som har lidit av psykisk ohälsa. En person som kanske vill hjälpa andra genom att berätta hur den påverkade sitt mående och började må bättre.

Bryter Tystnande

Om Madde

En mamma som skriver om föräldrar livet med NPF diagnoser och hur min vardag är. Här får du följa med hur min vardag är och hur mina NPF-diagnoser påverkar mig 🙂
Det här inlägget postades i ADHD, Autism, Bloggen, Dyslexi, Familj, Familjeliv, Hälsa och träning, LIFESTYLE, Livsstil, Livstil, NPF, Samhälle, Skolan, Vardag och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar