Orken att räcka till

Orken att räcka till

Orken att räcka till är något som många känner. Oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte.
Vår ork ska räcka till mer än vad vi får tillbaka. Många säger att ens liv avspeglas på dig som individ.

Att välja att ha djur det är din LIVSSTIL. Att välja aktivt att vara förälder oavsett om du är biologisk eller bonus. Du har aktivt valt att ha barn i ditt liv (inte yrkesroll) så det är din livsstil.

Det är okej!

Vi får inte glömma att det är okej när orken inte räcket till. Jag som mamma har orken för min familj. Men att vara social utanför, det är en annan sak och den orken är begränsad.

Om jag umgås med en vän betyder det att jag får välja. Antingen att umgås med min kompis och sen inte orka att göra något. Eller att tex städ lägenheten en lördag och inte kunna umgås med min kompis.

Där väljer jag min kompis. För hon kan bara den dagen och våra barn kan leka ihop. Jag kan städa min lägenhet när barnen är på skolan och jag kan fokusera på just den ”uppdraget” att städa min lägenhet.

Men ser min omgivning detta? Nej, ärligt jag tror inte de. Då jag inte visar det för vem som och de personer som jag visar det för. Det är personer som jag vet inte dömer mig för att jag inte orkar.

Fysisk ork och mental ork! Det är inte samma.

Men vad är skillnaden då?
Jo, enligt min Facebook är jag inaktiv i messenger. Jag står alltid som offline. FAST jag sitter och skriver med väldigt få personer.

Men varför är jag offline då? Jo, för jag har inte den mentala orken att snacka med alla på min fb. Jag skriver till de personerna som jag orkar just den dagen. Det är inte alltid samma personer eller så kanske jag inte har skrivit till en person på FLERA dagar.
Detta är för att min mentala ork är så begränsad att jag väljer vem jag delar den med.

Medan min Fysiska ork kan vara oerhört stor en dag medan den andra dagen går jag runt i pyjamas hela dagen. Viker ner tröjan i byxorna och går för att lämna barnen. Sen när jag kommer hem drar jag upp min pyjamas och ser går jag så.

Just detta är OKEJ! Jag behöver inte den verifieringen av någon annan. För INGEN kan veta hur mycket jag orkar eller om jag ens orkar något den dagen.

Orken att räcka till

Det finns dagar som min älskade skogspromenad är för tung för mig.
Just denna stigen på denna bilden har jag inte gått på några månader nu.

När jag går där kommer en hel dusch av minnen från mina promenader med Amber, Scooby samt Indra. Då blir inte promenaden lugnt och harmonisk utan den blir ladda av ångest och flashbacks som jag just där och då inte har orken eller kampen till att kämpa mig igenom.

Men förstår någon det?
Finns det någon som kan kolla mig i ögonen och säga ”Jag förstår dig. Jag vet vad du går igenom”
Jag tror inte att det finns någon som gör det.
Varje minne för mig är som att få ett dödsbesked eller att stå där framför någon som har betytt jättemycket för en som dör och du kan inte göra något. Som när du förlorar någon som du håller så hårt kär.

Det är så mina promenader känns och det blir så som det har varit för mig nu i flera veckors tid. Det är som att varje morgon, vakna upp till ett nytt dödsbesked. Jag vet om att ingen i min närhet har dött. Men känslan finns där och det ända jag vill är att hålla mina barn och pussar på dem 1 miljon gång.
För verkligheten är den att jag vet inte hur länge jag har dem.

Now I have to remember you, for longer than I have known you!

Nu måste jag minnas dig, länge än vad jag har känt dig!

 

Orken att räcka till

Om Madde

En mamma som skriver om föräldrar livet med NPF diagnoser och hur min vardag är. Här får du följa med hur min vardag är och hur mina NPF-diagnoser påverkar mig 🙂
Det här inlägget postades i ADHD, Autism, Bloggen, Dyslexi, Familj, Familjeliv, Foto, Hälsa och träning, LIFESTYLE, Livsstil, Livstil, NATURE, NPF, Samhälle, Vardag. Bokmärk permalänken.

1 svar på Orken att räcka till

  1. Maria skriver:

    Du skriver så bra och inkännande. Ett bra sätt att förstå dig mer även om inte någon kan förstå exakt, precis som du skriver. Men en sak vet jag. Precis som min sambo sa:” Fast hon har alla dessa problem med sig själv så är hon lättare att umgås med än din vän H ”. Det säger en del om dig ! Du är den ärligaste och genuinaste person jag känner. Jag har lärt mig den hårda vägen att även om det kan göra ont och t om såra någon så är ärlighet och uppriktighet viktigt.

Lämna ett svar